Apelsin och jordgrubspaj 

 

Pajskal
3 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
100 g kokosolja eller smör
1 msk rapsolja
1 msk honung/socker
3/4 dl kallt vatten
1 äggula

Apelsinkräm

2 dl nypressad apelsinsaft
skal av 1 apelsiner
2-3 msk honung/socker
2 msk Chrisbels Glutenfria mjölmix

½ dl smör eller kokosolja (går att utesluta)


Maräng
2 äggvitor
2 msk honung
skal av 1 apelsin

Garnering

Jordgubbar (om så önskas)

Florsocker

Gör så här:

1. Vispa kokosolja och olja fluffigt med elvisp och ställ i kylen i minst 15 minuter så att blandningen stelnar. Ta fram och blanda oljeblandningen med mjölet, äggulan och honung eller socker. Tillsätt vatten och arbeta hastigt ihop degen. Tryck ut degen i en 20-24 cm pajform med avtagbar botten. Ställ degen 15 minuter i frysen. Sätt på ugnen direkt på 225°C och låt den bli ordentligt varm medan degen vilar i frysen.

2. Ta fram pajskalet och ställ det direkt i mitten av ugnen. Grädda 20-30 minuter eller tills pajskalet blivit lätt gyllenbrunt. Under tiden gör du apelsinkrämen.

3. Ta fram en tjockbottnad kastrull och blanda apelsinsaften och apelsinskal med mjöl och honung eller socker. Sätt på plattan och vispa hela tiden tills krämen tjocknar. När pajskalet är klart så bre över apelsinkrämen och låt kallna. 

4. Vispa äggvitorna ensamma en stund, tillsätt honung eller sockret och fortsätt vispa tills marängen är fast och det går att vända skålen utan att marängen ramlar ut. Spritsa eller bre marängen över pajen. Bränn marängen med marängbrännare/gasbrännare. Om du inte har marängbrännare/gasbrännare så kan du sätta ugnen på grillvärmen 200°C och grädda i ett par minuter med öppen lucka. Toppa pajen med jordgubbarna strax innan du serverar om de är frysta. Om jordgubbarna är färska kan du toppa pajen när du vill. 

 

Bra att veta: Istället för att använda kokosolja i degen kan du använda smör men då ska du utesluta rapsoljan. 

 

 

print this page 

Skriv ut receptet