Apelsinkaka

 

Ingredienser för 8–12 bitar

1, 3/4 dl Crisbels Glutenfria mjölmix

3 ägg

1 dl socker eller honung

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde 

1 apelsin (rivet skal + mixat innehåll)

1 ½ tsk bakpulver

Karamellsås

1 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl socker eller kokossocker

1 tsk vaniljpulver

1 msk smör eller kokosolja

Garnering

Kokosflingor

 

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C. Använd en 1 ½ liters brödform, smörj och bröa med kokos eller mandelmjöl. Riv yttersta skiktet av apelsinens skal med ett zestjärn och spara. Skala apelsinen och mixa den hel ordentligt i en mixer. Vispa socker och ägg vitt och riktigt pösigt. Blanda sedan i 1 dl av den mixade apelsinen, rivet apelsinskal och oljan. Blanda mjölet med bakpulver och vänd sedan ner det i äggblandningen. Blanda allt till en slät smet utan att vispa.

 

2. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen 20–30 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar vid slutet av gräddningen. Gör karamellsåsen medan kakan gräddas.

 

3. Ta fram en tjockbottnad kastrull och blanda socker, grädde och vaniljpulver. Koka på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden. Koka tills grädden tjocknar lite. Tillsätt smöret eller kokosoljan och häll sedan över kakan. Både kakan och såsen ska vara varma när du brer över kakan. Strö över med kokosflingor. 

 

Ät kakan helst nygräddad.  Har du kvar kakan bevara den i rumstemperatur i en tät kakburk men inte i kylen efetrsom den stelnar och blir torr. 

 

 

print this page 

Skriv ut receptet