Blåbärsmuffins

Ingredienser 

till 6 stora eller 10–12 små muffins

1 ½ dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

2 mellanstora ägg + 1 äggula

1 dl socker eller honung

½ dl grädde eller kokosgrädde

0,75 dl neutral olja

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1 citron (saft och rivet ytterskal) 

1 dl blåbär (går frysta)

Topping

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 msk honung eller socker

1 tsk citronsaft

 ½ dl blåbär

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa socker, ägg och äggulan vitt och riktigt pösigt. Blanda ner olja, grädde, citronsaft och citronskal. Blanda alla torra ingredienser. Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten. Vänd runt mjölet riktigt sakta med en handvisp.

 

2. Fördela smeten i muffinsformar, ¾ del av muffinsformarna ska vara fyllda med smeten och inte ända upp. Tryck ner några hallon i varje form.  Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter om du gör stora muffins, om du gör mindre muffins grädda dem 10–15 minuter eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Prova med en potatissticka på slutet om muffinsarna är klara. Om provstickan är torr så är de klara.

 

3. Låt muffinsarna kallna helt. Vispa grädden med socker. Tillsätt citronsaft på slutet. Om du tycker om syrligare grädde tillsätt mera citronsaft. Toppa eller spritsa grädden över muffinsenarna och dekorera med blåbär

 

 

Tips: Jag sätter alltid muffinsformar av papper i muffinsplåten när jag bakar mina muffins. Utan muffinsplåten flyter de ut och blir platta men med muffinsplåten blir de höga och fina.

 

 

print this page 

Skriv ut receptet