Citronpaj

Pajskal
3 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
100 g kokosolja eller smör
1 msk rapsolja
1 msk honung/socker
3/4 dl kallt vatten
1 äggula

 

Citronkräm

3 ägg

1 dl socker eller honung

2 st citroner (skal och saft)

1 dl smör eller kokosolja

Maräng

2 äggvitor

2 msk socker eller honung

 

1. Vispa kokosolja och olja fluffigt med elvisp och ställ i kylen i minst 15 minuter så att blandningen stelnar. Ta fram och blanda med mjölet, äggulan, honung eller socker. Tillsätt vatten och arbeta hastigt ihop degen. Tryck ut degen i en 20-24 cm pajform med avtagbar botten. Ställ degen 15 minuter i frysen. Sätt på ugnen direkt på 225°C och låt den bli ordentligt varm medan degen vilar i frysen.

2. Ta fram pajskalet och ställ det direkt i mitten av ugnen. Grädda 20-30 minuter eller tills pajskalet blivit lätt gyllenbrunt. Under tiden gör du citronkrämen.

3. Ta fram en tjockbottnad kastrull och blanda apelsinsaften och apelsinskal med mjölet, honung eller socker. Sätt på plattan och vispa hela tiden tills krämen tjocknar. Ta ut pajskalet från ugnen när det är klart och bre över citronkrämen. Låt kallna helt.


4. Vispa äggvitorna ensamma en stund, tillsätt honung eller sockret och fortsätt vispa tills marängen är fast och det går att vända skålen upp och ner utan att marängen ramlar ut. Spritsa eller bre marängen över pajen. Bränn marängen med marängbrännare/gasbrännare. Om du inte har marängbrännare/gasbrännare så kan du sätta ugnen på grillvärmen 200°C och grädda i ett par minuter med öppen lucka.

 

 Om du använder smör så ska du utesluta rapsolja

print this page 

Skriv ut receptet