Grovt surdegsbröd

 

Ingredienser:
8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
1 ½ dl bovete
1 ½ dl malt linfrö
1 ½ dl surdeg (som du har sparat från föregående brödbak eller surdegsgrund som du gjort i förväg)
1/4 dl sirap/agave/honung (välj det du vill) 
2 tsk salt
2 msk olja

 

 

Gör så här:
1. Blanda alla torra ingredienser. Blanda vatten och surdegen ordentligt, tillsätt olja, sira och salt, surdegen och vatten. Tillsätt mjölblandningen och arbeta degen väl, 6–8 minuter i hushållsmaskin eller 8-10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt i minst 8 timmar eller över natten.

 

2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Knåda degen lätt och forma till en avlånglimpa. Mjöla ordentligt en avlång 2 liters jäskorg och lägg i brödet i. Har du ingen jäskorg täck en 2 liters bakform med bakplåtspapper och lägg i brödet. Låt degen jäsa 30–40 minuter.

 

3. Värm ugnen till 250°C. Tippa brödet över på en plåt med bakplåtspapper och grädda längst ner i ugnen i 30 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175°C och fortsätt grädda 30–45 minuter eller tills brödet har fått en fin brun och hård skorpa. Låt brödet svalna innan du skär upp det.

 

Ett stort och tungt bröd kräver högre värme i början för att det ska vara genomgräddat och inte sjunker ner efter gräddningen. 
Ett o-gräddat bröd blir oftast kladdig längst ner eftersom den inte får den värme som krävs. Därför så rekommenderar jag att alla större bröd ska gräddas längst ner i ugnen. Ett bröd som sjunker och blir hålig i mitten är oftast ett överjäst bröd och samtidigt dåligt undervärme. 
Det är viktigt att lära sig hur era ugnar fungera.


* OBS! Innan du bakar ut degen: Glöm inte att spara 1 ½- 2 dl surdeg i en glasburk till kommande surdegsbak. Förvara burken i kylskåp, locket ska inte vara helt stängt eftersom surdeg behöver syre. Surdeg håller en vecka i kylskåpet. Du kan baka brödet på kvällen och låta det jäsa över natten.

 

 

print this page 

Skriv ut receptet