Hallontårta 

Ingredienser

¾ dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

2 msk potatismjöl

3 mellanstora ägg

1 ½ dl socker

1 tsk bakpulver

Maräng

2 äggvitor

2 msk socker eller honung

Vaniljkräm

2 dl mjölk (valfri sort)

1 msk socker eller honung

1 ½ msk potatismjöl

2 äggulor

½ tsk vaniljpulver

Garnering

2 dl hallon

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C. Använd en 24 cm rund bakform med avtagbar kant. Smörj och bröa formen med kokos eller mandelmjöl. Vispa ihop socker och ägg tills det blir vitt och riktigt pösigt. Blanda alla torra ingredienser. Ställ nu in formen i ugnen så att den hinner bli varm. Om man värmer upp formen jäser kakan fortare. Sikta eller blanda ner mjölblandningen i äggsmeten. Vänd runt mjölet riktigt sakta med en handvisp.

 

2. Ta ut formen och häll i smeten. Grädda längst ner i ugnen 20–25 minuter eller tills kakan är klar och har fått en fin gyllenbrun färg. Prova med en sticka på slutet om kakan är klar. Om provstickan är torr då är kakan klar, om den är kladdig låt kakan grädda några minuter till.

 

3. Låt tårtbotten kallna medan du gör vaniljkrämen.Ta fram en tjockbottnad kastrull och blanda mjölk, socker, potatismjöl och äggulor. Vispa till en jämn smet. Värm upp samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar. Tillsätt vaniljpulver på slutet och låt sedan krämen svalna.

 

4. Vispa äggvitor en stund till ett fast skum. Tillsätt sockret eller honungen och fortsätt vispa till en fast maräng. Ta fram tårtbotten och dela den i mitten. Bre över ena halvan med vaniljkräm och strö sedan över med hälften av hallonen (1 dl). Lägg på den andra halvan av tårtbotten och bre sedan marängvisp över hela tårtan, men spara lite till att spritsa och dekorera tårtan på toppen. Bränn marängen lite lätt med en marängbrännare/gasolbrännaren och toppa sedan med resterande hallon.

 

Tips: Du kan använda honung istället för socker, Vispa i så fall smeten lika länge och lika fluffig så som du gör med socker. Kakan blir lite brunare men det gör ingenting. Den är lika fin och god. Om du inte har marängbrännare/gasolbrännare så kan du sätta ugnen på grillvärme på 200°C och grädda i ett par minuter med öppen lucka.  

 

 

 

print this page 

Skriv ut receptet