Hembakade knäckebrödsticks 

 

Ingredienser

8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

6 ½ dl vatten

½ paket jäst

2 msk olja

1 msk honung eller agavesirap

2 tsk salt

1 dl malda hirsflingor

 

 

Gör så här:

1. Värm vattnet tills det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om tills jästen löst sig helt. Tillsätt hirsmjöl, olja, salt, honung eller agavesirap. Tillsätt sedan mjölet och arbeta degen väl, 6–8 minuter i hushållsmaskin eller 8–10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

 

2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 3 lika stora delar. Kavla ut degen tunt till en fyrkant, först med vanlig kavel och sedan med en kruskavel. Har du ingen kruskavel kan du nagga brödet med en gaffel. Skär degen till smala avlånga rutor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt 10–15 minuter.

 

3. Sätt ugnen på 250°C. Grädda i mitten av ugnen 10–20 minuter eller tills brödet har blivit hårt och knaprigt. Passa brödet noga på slutet så att det inte bränns. Ta ut plåten, lägg över brödet på galler och låt kallna helt. 

Tips: Du kan pensla brödet med äggvita eller vatten och strö över med olika frön eller torkade örter, det du har hemma. 

 

 

Bra att veta

Glutenfritt knäckebröd är svårare att grädda och därför tar det längre tid att grädda än med vetemjöl eftersom glutenfritt bröd innehåller mera vatten. Därför är det viktigt att brödet blir genomgräddat och sedan får ligga på galler så att det inte blir segt utan knaprigt.  

 

 

print this page 

Skriv ut receptet