Hirsknäckebröd med valnötter 

 

Ingredienser

8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

6 ½ dl vatten

½ paket jäst

2 msk olja

1 msk honung eller agavesirap

2 tsk salt

1 dl hirsflingor

½ dl skalade vita sesamfrön

½ dl svarta sesamfrön

 

Pensling och garnering

Äggvita

Hackade valnötter

 

 

 

Gör så här:

1. Värm vattnet tills det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om tills jästen löst sig helt. Tillsätt vita sesamfrön, svarta sesamfrön, hirs, olja, salt, honung eller agavesirap. Tillsätt sedan mjölet och arbeta degen väl, 6–8 minuter i hushållsmaskin eller 8–10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

 

2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 3 lika stora delar. Kavla ut degen tunt till en fyrkant, först med vanlig kavel och sedan med en kruskavel. Har du ingen kruskavel kan du nagga brödet med en gaffel. Skär degen i mindre rutor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt cirka 10 minuter.

 

3. Sätt ugnen på 250°C. Vispa äggvita, pensla brödet och strö över med sesamfrön.  Grädda i mitten av ugnen 20–30 minuter. Passa brödet noga på slutet så att det inte bränns. Ta ut plåten, lägg över brödet på galler och låt kallna helt.  

 

 

Bra att veta

Glutenfritt knäckebröd är svårare att grädda och därför tar det längre tid att grädda än med vetemjöl eftersom glutenfritt bröd innehåller mera vatten. Därför är det viktigt att brödet blir genomgräddat och sedan får ligga på galler så att det inte blir segt utan knaprigt.   

 

 

print this page 

Skriv ut receptet