Hönökakor

Ingredienser
8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
2 msk hirsmjöl
6 ½ dl fingervarm mjölk (37 grader)(valfri sort)
½ paket färsk jäst
½ dl kokosolja/smör
2 msk honung/sirap/socker (valfri sort)
2 tsk salt

 

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp sig helt. Tillsätt kokosolja, honung, salt och sist mjöl. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen i hushållsmaskin 8–10 minuter eller för hand 10–12 minuter. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

 

2. Sätt ugnen på 250°C. Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda lätt. Tillsätt mera mjöl om det behövs. Degen ska vara hanterbar. Dela degen i 6 bitar och forma dessa till runda bullar, som får jäsa under en bakduk i ca 10 minuter. När ugnen är riktigt uppvärmd, kavla ut 1 kaka i taget till runda kakor, ca 18–20 cm i diameter direkt på ett bakplåtspapper som du sedan lyfter över på plåten tillsammans med papperet. Kavla sista varvet direkt på plåten med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel.

 

4. Grädda kakan direkt näst högst upp i ugnen 8–10 minuter. Håll koll så att de får lagom färg. Medan den första kakan gräddas så kavlar du ut en ny kaka som få jäsa några minuter medan du väntar att den första gräddas. Kavla även den nya kakan på ett bakplåtspapper som du sedan flyttar över på den varma plåten.

5. Det räcker med två bakplåtspapper som du hela tiden skiftar i mellan. Medan den ena gräddas så kavlar du en ny kaka på det andra bakplåtspappret. Fortsätt kavla och grädda på samma sätt tills du har gräddat alla kakor.

 

Lite tips:
1. Kokosolja ska vara i sin fasta form när du tillsätter den i degen. 
2. Kakorna kommer att jäsa och blir stora när du gräddar en kaka i taget, men det gör ingenting. Du kommer ändå att kavla dem på nytt innan de gräddas.
3. Gör mindre kakor om du vill och dela i 8–10 bitar och grädda 5–8 minuter. 
4. Kakorna kan förvaras i frysen och tas fram när du vill.
5. Gör pizza på kakorna

 

print this page 

Skriv ut receptet