Kryddig surdeglimpa

 

Ingredienser till 1 limpa

1 påse (750 g) Chrisbels Glutenfria mjölmix

8 ½ dl ljummet vatten

1 dl bovete

1 ½ dl malda linfrön

½ dl sirap

1 surdegsgrund (2 dl)

1 dl russin

1 dl hackade fikon

1 dl hackade valnötter

½ tsk mald ingefära

½ tsk kanel

½ tsk kardemumma

½ tsk mald kryddnejlika  

2 tsk salt

2 msk olja (neutral)

 

Gör så här:

1. Blanda vatten, surdeg, olja, sirap, salt och alla kryddor och knåda degen i en hushållsmaskin i 6–8 minuter eller för hand 8–10 minuter. Tillsätt nötter, russin och fikon på slutet och blanda lätt tills allt har blandats till en deg. Låt degen jäsa 6–8 timmar över dagen eller gör degen på kvällen precis innan du går och lägger dig så att den kan jäsa under natten.

 

2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Dela degen i två lika stora delar och forma till limpor. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Låt brödet jäsa på nytt 30–40 minuter.

 

3. Värm ugnen till 250°C. Snitta brödet diagonalt på ovansidan, pensla med vatten och strö sedan över lite mjöl. Grädda längst ner i ugnen 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175°C och fortsätt grädda 30–45 minuter eller tills brödet har blivit lätt brunt och fått en fin hård skorpa. Låt brödet kallna på galler utan duk. Vänta med att skära upp brödet tills det svalnat helt.

 

OBS! Om du bakar detta bröd kan du inte spara surdeg. Så tänk på att spara dubbel sats av föregående brödbak om du ska baka detta bröd och sedan ha surdeg till nästa brödbak. 

 

 

Skriv ut receptet

print this page