Lingongrova

 

Ingredienser till 1 bröd

7 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

1 dl malda eller krossade linfrö

1 dl bovetemjöl

1 dl hirsmjöl (eller använd hirsflingor och mal dem)

5 dl ljummet vatten (37°C)

½ paket färsk jäst (25 g)

2 msk olja (neutral)

2 tsk salt

½ dl lingon 

1 dl sirap 

 

Gör så här:

1. Blanda vatten och jäst tills den har löst upp sig helt. Tillsätt olja, sirap och salt. Blanda ner alla mjölsorter och knåda degen 6–8 minuter i en hushållsmaskin eller 8–10 minuter för hand. Tillsätt lingon på slutet och blanda allt väl. Låt degen jäsa 30–40 minuter.

 

2. Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda lätt. Ta en liten bit deg och dela sedan i tre små bitar. Rulla till långa strängar och gör en fläta. Om degen är kladdig använd mjöl. Lägg den åt sidan. Smörj en 2 liters brödform och bröa med sesamfrön. Forma degen till en limpa och lägg i formen. Pensla lätt med olja och tryck ner flätan i mitten på brödet. Tryck ner kanterna så att de inte syns. Låt brödet jäsa på nytt 30–40 minuter.

 

3. Värm ugnen till 250°C och grädda brödet längst ner i ugnen i 30 minuter. Sänk värmen till 175°C och fortsätt grädda 20-30 minuter eller tills brödet har fått ett fint gyllenbrun färg och hård skorpa. Om brödet börjar bli för brunt på flätan kan du lägga dubbeltvikt bakplåtspapper på brödet de sista minuterna av gräddningen. Låt brödet svalna helt innan du skär upp det.

 

 

Du kan utesluta hirsmjölet men tillsätt 1 dl av mjölmixen.

Degen är lite kladdigt. Tillsätt lite mjöl om det behövs vid utbakningen.