Jordgubbstårta

Ingredienser

¾ dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

2 msk potatismjöl

3 mellanstora ägg

1 ½ dl socker eller 1 -1 ½ dl honung

1 tsk bakpulver

 

Fyllning

Rabarber och jordgubbskräm

Ingredienser:
2 ½ dl skurna rabarber
120 g ekologiska frysta jordgubbar
6 mjuka urkärnade dadlar
½ tsk vaniljpulver

Gör så här:
1. Tina jordgubbarna först. 
2. Koka rabarber och jordgubbarna tills rabarber har blivit mjuka. 
3. Lår kallna. 
4.  Kärna ut dadlarna
5. Mixa i mixern dadlar, krämen och vaniljpulver. 
6. Häll i en väl rengjord glasburk.

 

 

Garnering

2 dl grädde eller kokosgrädde

1-2  msk socker eller honung

2 tsk citronsaft

2 dl jordgubbar

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C. Använd en 24 cm rund bakform med avtagbar kant. Smörj och bröa formen med kokos eller mandelmjöl. Vispa socker och ägg vitt och riktigt pösigt. Blanda väl alla torra ingredienser. Ställ nu in formen i ugnen så att den hinner bli varm. Om man värmer upp formen jäser kakan fortare. Blanda mjölblandningen i äggsmeten. Vänd runt mjölet riktigt sakta med en handvisp.

 

2. Ta ut formen och häll ner smeten. Grädda längst ner i ugnen 20–25 minuter eller tills kakan är klar och har fått en fin gyllenbrun färg. Öppna inte ugnen de första 20 minuterna. Om kakan börjar bli brun på toppen lägg ett bakplåtspapper över kakan. Prova med en sticka på slutet om kakan är klar. Om provstickan är torr så är kakan klar, är den kladdig låt kakan grädda några minuter till. Låt tårtbotten kallna medan du gör fyllningen.

 

3. Tina jordgubbar några timmar innan du börjar med tårtan. Koka på svag värme jordgubbar och rabarber i en kastrull med lock på tills rabarberna är mjuka. Låt kallna. Mixa i en mixer dadlar, vaniljpulver med jordgubbs och rabarberkrämen.

 

4. Dela tårtbotten i mitten med en lång kniv. Bre först över med jordgubbskrämen. Lägg över andra tårtbottenhalvan. Vispa grädden med socker eller honung. Tillsätt citronsaften på slutet och vispa en stund till. Bre över hela tårtan. Strö över med torkade hallon eller jordgubbar.

 

 

print this page 

Skriv ut receptet