Saffrans- och mandelkaka 

Ingredienser

8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

4 dl vatten

1 dl kokt potatis (pressad eller riven)

1 ½ påse saffran (0,75 g)

2 ägg

1 dl socker eller honung

75 g smör eller kokosolja(ej smält)

1 krm salt

1–2 msk kokosolja eller neutral matolja

 

Pensling

1 ägg

 

Garnering

Mandelspån

Florsocker (valfritt) 

 

Fyllning

75 g riven mandelmassa

1 tsk vaniljpulver

75 g smör (mjukt)

1/2 dl socker eller honung

 

 

Gör så här:

1. Alla ingredienser ska vara rumstempererade. Kokosoljan ska inte värmas upp utan den måste vara lätt hård. Värm upp vattnet så att det blir fingervarmt. Smula ner jästen och rör tills den löst sig helt. Vispa ägg och blanda med vattnet. Stöt saffranet med lite socker i en mortel. Blanda med vatten- och äggblandningen och rör tills det löst sig helt. Tillsätt mjölet och den kokta potatisen och arbeta degen 4–5 minuter i hushållsmaskin eller för hand 5–7 minuter. Degen blir ganska hård.

 

2. Tillsätt sockret och blanda en stund tills det har blandats in i degen. Tillsätt sedan smöret eller kokosoljan och blanda bara en kort stund. Degen är ganska lös men blir hårdare när den har jäst klart. 

 

3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Arbeta degen slät och smidig. Om degen är kladdig tillsätt mera mjöl tills degen är hanterbar. Dela degen i 3 lika stora delar. Ta fram ett smörpapper och kavla ut en av degbitarna till måttet 20x25 cm. Vispa hastigt ihop smöret, vaniljpulvret och sockret och bre hälften av smörblandningen över den utkavlade degen. Smöret till fyllningen måste vara ganska mjuk för att kunna bre över den mjuka degen. Strö över med hälften av mandelmassan. Kavla ut de andra degbitarna till samma storlek, lägg en av dem ovanpå den första och upprepa samma procedur som ovan.  Lägg till sist den tredje utkavlade degbiten överst. Låt jäsa under en bakduk 15–25 minuter. 

 

4. Värm ugnen till 220°C. Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 20–30 minuter eller tills kakan blivit gyllenbrun. Låt kakan kallna innan du skär den och siktar över florsocker.

 

Viktigt att veta:

När du blandar in kokosoljan låt den vara lätt hård innan du blandar in den i digen. Om kokosoljan är för mjuk eller smält är risken stor att din deg blir för lös. Därför tillsätter man smöret och kokosoljan sist och inte vispas länge.

Kakan ska helst ätas färsk men det går utmärkt att den värms upp i mikron eller ugnen.

 

Skriv ut receptet

print this page