Saffransbullar

Ingredienser

8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

4 dl vatten

1 dl kokt potatis (pressad eller riven)

1 påse saffran (0,5 g)

2 ägg

1 dl socker

100 g smör eller kokosolja

3/4 jäst (37 g)

1 krm salt

 

Pensling

1 ägg

Garnering

Mandelspån

Florsocker

Fyllning

75 g riven mandelmassa

1 tsk vaniljpulver

75 g smör eller kokosolja

1/2-1 dl socker eller honung

 

 

Gör så här:

1. Alla ingredienser ska vara rumstempererade. Värm upp vattnet så att det blir fingervarmt. Smula ner jästen och rör tills den löst sig helt. Vispa ägg och blanda ner i vattnet. Stöt saffranet med lite socker i en mortel. Blanda med vatten- och äggblandningen och rör tills det löst sig helt. Tillsätt mjölet, den kokta potatisen och arbeta degen 4–5 minuter i hushållsmaskin eller för hand 5–7 minuter. Degen blir ganska hård.

 

2. Tillsätt sockret och blanda en stund tills det har blandats in i degen. Tillsätt sedan smöret och blanda bara en kort stund. Degen är ganska lös men blir lite hårdare. Låt degen jäsa under en bakduk 20–30 minuter. För att degen ska jäsa bra så krävs det att det är varmt i köket. (ca 20-22 grader)

 

3. Ta upp degen på lätt mjölad bakbord. Arbeta degen slät och smidig med lite mjöl. Ta fram ett smörpapper och kavla ut degen över hela pappret. Vispa hastigt ihop smöret, vaniljpulvret och sockret och bre över degen. Strö över med den rivna mandelmassan. Rulla degen från den långa delen av pappret. Skär bullar och lägg dem i muffinsformar som du sedan placerar i en muffinsplåt. Låt jäsa under en bakduk 15–25 minuter. (Bullarna behåller formen bäst om de gräddas i en muffinsplåt.)

 

4. Sätt på ugnen på 220°C. Pensla varje bulle med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 6–8 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna. Låt bullarna kallna innan du serverar dem. Pudra med florsocker. 

(Bullarna är mjuka och fluffiga upp till 5 timmar utan att de behöver förvaras i frysen.) 

 

Skriv ut receptet

print this page