Semlor med mandelgrädde 

Ingredienser

till 6 semlor

4 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
2 dl vatten

1 ägg
½ dl riven kokt potatis
½ peket färsk jäst (25 g)
½ dl socker eller honung (ej flytande)
25 g smör eller 1/4 dl kokosolja (ej smält) 
1 knivsudd salt
½ tsk kardemumma 


Fyllning
2 msk mjölk (mandelmjölk eller valfrisort)
50 g mandelmassa (köpt eller hemagjord)

 

Garnering
3-4 dl vispgrädde eller kokosgrädde
½ tsk kardemumma

1-2 msk socker eller honung/agave
florsocker 

Gör så här:

1. Värm upp vattnet till 37 grader (fingervarmt), tillsätt jästen och blanda tills den har löst sig helt. Blanda ner det rivna potatisen, salt och mjölet. Blanda allt ordentligt för hand i minst 3 minuter. Tillsätt socker och fortsätt blanda tills sockret har blandats in i degen. Tillsätt sedan smöret och knåda en stund. Låt degen jäsa under en kökshandduk 20-30 minuter. 


2. Lägg degen på en mjölad arbetsbänk och dela till 6 lika stora delar.
Forma delarna till runda bullar och lägg demett bakplåtspapper, men platta inte till dem, då flyter de ut och blir platta. Eller rulla bullarna runda och lägg dem i större och kraftigare muffinsformarav papper och lägg dem sedan på en plåt. Låt bullarna jäsa ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225°C så att den hinner bli varm medan bullarna jäser. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter. Låt dem kallna helt under en kökshandduk.


3. Blanda mandelmassa och mjölk. Vispa grädden med kardemumma, med socker eller honung. Skär tunna lock på varje bulle. Gröp ett litet hål i varje bulle och fyll med mandelmassa. Spritsa eller klicka grädden, lägg på locket och pudra med florsocker.

 Servera semlorna nygjorda. . 

Semlor som är helt glutenfria har svårare att jäsa uppåt utan har tendens att flyta ut och blir platta. Därför ska man inte platta till bullarna när man rullar dem. 

 

 

print this page 

Skriv ut receptet