Surdegs knäckebröd

 

Ingredienser

8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

6 ½ dl vatten

2 dl surdeg (se mitt recept på surdegsgrund)

2 msk olja

1 msk honung eller agavesirap

2 tsk salt

1 dl malda linfrön

 

 

Gör så här:

1. Värm vattnet tills det blir fingervarmt och rör ner surdegen tills den har löst sig helt. Tillsätt linfrö, olja, salt, honung eller agavesirap. Tillsätt sedan mjölet och arbeta degen väl, 6–8 minuter i hushållsmaskin eller 8–10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

 

2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i valfri antal delar, beroende hur stora knäckebröd du vill ha. Kavla ut degen tunt (ca 1,5 mm tjock) först med vanlig kavel och sedan med en kruskavel. Har du ingen kruskavel kan du nagga brödet med en gaffel. Skär ut små hål i mitten med ett mindre snapsglas eller något annat och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt cirka 10 minuter.

 

3. Sätt ugnen på 250°C. Grädda i mitten av ugnen 20–30 minuter. Passa brödet noga på slutet så att det inte bränns. Ta ut plåten, lägg över brödet på galler och låt kallna helt. 

 

 

 

Bra att veta

Glutenfritt knäckebröd är svårare att grädda och därför tar det längre tid att grädda än med vetemjöl eftersom glutenfritt bröd innehåller mera vatten. Därför är det viktigt att brödet blir genomgräddat och sedan får ligga på galler så att det inte blir segt utan knaprigt.   

 

print this page 

Skriv ut receptet