Bröd med vitkålsblad 

Ingredienser
8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
1 dl malda linfrö
1 dl hirs
7 dl vatten
10 g färsk jäst
1 dl surdeg
2 tsk salt
2 msk olja
1 msk tamari/glutenfri soja
1 msk honung/agave/mörk sirap
några vitkålsblad(mjuka)

Gör så här:
1. Värm vattnet tills det blir fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt surdegen, olja, salt och sirap. Blanda alla mjöl sorter och blanda ner med resten av ingredienserna. Arbeta degen väl 6–8 minuter i hushållsmaskin eller 10–12 minuter för hand.

Låt jäsa övertäckt i 2-3 timmar. 


2. Smörj och bröa en 2-3 liters kastrull med lägre kant. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och forma till ett runt bröd så den passar in i kastrullen. Lägg brödet i kastrullen och låt jäsa övertäckt 40-60 minuter eller tills den har jäst nästan dubbelt så stor.

3. Värm ugnen till 250°C. Pensla lätt med olja och täck hela brödet med vitkålsblad. Vitkålsblad ska vara lätt mjuka. De yttersta bladen på vitkålshuvud. Grädda brödet längst ner i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175°C och fortsätt grädda i 30–45 minuter, eller tills brödet är gyllenbrunt. Vitkålen bruka vara lätt bränd men det gör ingenting. Det är bara att den är känslig för värmen när den ligger uppe på brödet. Låt brödet svalna innan du skär upp det.

Man kan utesluta jästen helt och istället enbart baka med surdeg. Då behöver man ha 2 dl surdeg för att brödet ska kunna jäsa.

 

print this page 

Skriv ut receptet