Surdegsbröd med smak av linfrö

Ingredienser:
8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

6 ½ dl vatten
1 ½ dl bovete
mjöl
1 ½ dl malda linfrön
1 ½ dl surdeg (som du har sparat från föregående brödbak eller surdegsgrund som du gjort i förväg)
1/4 dl sirap/agave/honung (välj det du vill) 
2 tsk salt
2 msk olja

 

Gör så här:
1. Blanda alla torra ingredienser. Blanda vatten, olja, sirap, salt och surdeg och tillsätt sedan mjölblandningen. Arbeta degen väl, 6–8 minuter i hushållsmaskin eller 8–10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt i minst 8 timmar eller över natten.

 

2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Knåda degen lätt och forma till en limpa. Mjöla en avlång 2 liters jäskorg ordentligt och lägg i limpan. Har du ingen jäskorg, täck en 2 liters bakform med bakplåtspapper och lägg i limpan. Låt den jäsa 30–40 minuter.

 

3. Värm ugnen till 250°C. Tippa över brödet från jäskorgen på en plåt med bakplåtspapper och grädda längst ner i ugnen i 30 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175°C och fortsätt grädda 30–45 minuter eller tills brödet har fått en fin brun och hård skorpa. Låt brödet svalna innan du skär upp det.

 

Ett stort och tungt bröd kräver högre värme i början för att det ska bli genomgräddat och inte sjunka ihop efter gräddningen. 
Ett bröd som inte blivit genomgräddat blir oftast kladdigt längst ner eftersom det inte fått den värmen som krävs. Därför så rekommenderar jag att alla större bröd ska gräddas längst ner i ugnen. Ett bröd som sjunker och blir ihåligt i mitten är oftast ett överjäst bröd, som samtidigt fått dålig undervärme. Det är viktigt att lära sig hur din egen ugn fungerar.


* OBS! Innan du bakar ut degen: Glöm inte att spara 1 ½-–2 dl surdeg i en glasburk till kommande surdegsbak. Förvara burken i kylskåp, locket ska inte vara helt stängt eftersom surdeg behöver syre. Surdeg håller en vecka i kylskåpet. Du kan baka brödet på kvällen och låta det jäsa över natten.

 

 

print this page 

Skriv ut receptet