Tigerkaka med smak av apelsin och choklad

Ingredienser: (6–8 bitar) 
2 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
2 ägg
½ dl björksocker/vitt socker
½ dl honung
1 dl kokosgrädde/sojagrädde/grädde
1 dl rapsolja/kokosolja
1 stor apelsin eller 2 små
½ msk kakao

Glasyr 
50 gram mjölkfri choklad eller annan choklad
2 msk cashewmjölk eller annan mjölk
Rivet skal av 1 apelsin 

Garnering
Jordgubbar eller andra bär

 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C. Skölj apelsinen ordentligt, riv yttersta skiktet av apelsinens skal med ett zestjärn och spara till glasyren. Skala apelsinen, ta bort den vita hinnan så mycket det går och mixa den ordentligt i en mixer. Smörj och bröa en 17 cm bakform med avtagbar botten eller någon annan kakform, med kokos eller mandelmjöl.

 

2. Vispa honung, socker och ägg vitt och riktigt pösigt. Blanda i oljan, mjölken och 1 dl av den mixade apelsinen. Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner det i äggblandningen. Rör allt till en slät smet utan att vispa.

 

3. Ta ut 1/3 del av smeten i en separat skål. Sikta ner kakaon i smeten, rör runt tills allt blandats ordentligt. Häll den gula största delen av smeten först i formen, sedan ringlar du över smeten med kakaon i. Grädda kakan längst ner i ugnen ca 30 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar vid slutet av gräddningen.

 

4. Värm upp mjölken i en mindre kastrull. Hacka chokladen i mindre bitar och blanda sedan med mjölken. Rör hela tiden tills chokladen smälter. Tillsätt det rivna apelsinskalet och bre glasyren över kakan. Servera kakan som den är eller med en klick kokosgrädde eller annan grädde.

 

print this page 

Skriv ut receptet