Vitt Surdegsbröd

Ingredienser:
8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
6 ½ dl vatten
1 äggvita (kan uteslutas, men brödet blir safrigare och fluffigare med äggvitan) 
1 msk agave/honung eller socker
2 tsk salt
2 msk olja
1 ½ surdeg eller ½  färsk jäst

 


Gör så här:
1. Värm vattnet tills det blir fingervarmt (37°C). Vispa äggvitan. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt olja, äggvitan, salt och agave. Tillsätt mjölet och arbeta degen väl, 8 minuter i hushållsmaskin eller 10-12 minuter för hand. Det är oerhört viktigt att du knådar degen länge.


2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen lätt och forma till en avlång limpa.Om degen är kladdig tillsätt ½ dl mjölmix. Mjöla ordentligt en avlång 2 liters jäskorg och lägg i brödet i. Har du ingen jäskorg täck en 2 liters bakform med bakplåtspapper och lägg i brödet. Låt degen jäsa ca 40-60 minuter.


3.Värm ugnen i god tid till 250°C. Ugnen behöver 10-15 minuter för att uppnå önskad temperatur och har du ett bröd som är klar att gräddas ska du sätta på ugnen innan. Har brödet jäst klart och du sätter på ugnen då är risken stor att brödet har överjäst och sjunker sedan efter gräddningen.


4.Grädda brödet på 250°C längst ner i ugnen i 45 minuter. Sänk sedan temperaturen till 200°C, flytta brödet till mitten av ugnen och fortsätt grädda i 15-20 minuter, eller tills brödet är gyllenbrunt. Låt brödet svalna helt innan du skär upp det. Om brödet har en kladdig kant längst ner så har brödet inte gräddats klart eftersom din ugn gräddar inte så bra underifrån. gräddar brödet dåligt underifrån så ska du låta brödet gräddas hela tiden längst ner i ugnen.