Julbröd muffins

Ingredienser:
8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
½ dl malt linfrö
6 ½ dl vatten
1 påse glöggkryddor
½ tsk fänkål krydda
½ tsk anis krydda
½ dl mörk sirap
½ dl hackade valnötter
½ dl hackade dadlar
2 msk olja
2 tsk salt
½ färsk jäst

 

Gör så här:
1. Koka glöggkryddor med 3 dl vatten i ca 1 minut. Sila bort kryddor och tillsätt 3 ½ dl vatten eller lite till om vattnet har kokat bort lite med kryddor (det ska vara 6 ½ dl vatten när du ska baka) värm upp tills det blir fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om tills jästen löst sig helt. Tillsätt linfrö mjöl, valnötter, sirap,dadlar, olja, salt, kryddor och arbeta degen i en hushållsmaskin 6-8 minuter eller 8-10 minuter för hand. Det är viktigt att knåda degen länge för bästa resultat. Låt jäsa övertäckt 40-60 minuter.

2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Knåda degen lätt och forma ca 25-30 små bullar. Bullarna ska vara lagom stora så att de bara täcker ca 60 % av de formar som du valt att grädda i. Har du för stora bullar kommer de att jäsa över kanten.Lägg bullarna på en plåt och låt de jäsa ca 30 minuter. (I ett varmt kök jäser brödet bäst men är det kallt tar det lite längre tid)

3. Värm ugnen i god tid till 250°C. Grädda bullarna mitt i ugnen 20-30 minuter eller tills dem är gyllenbruna.

Samma bröd kan bakas med 1 msk pepparkakskryddor. Om du inte vill baka små bullar så kan du baka ett helt bröd som du gräddar i en 2 liters brödform på 250°C i 30 minuter sedan sänker du värmen till 175 och fortsätter grädda 15-25 minuter.